Ungdomar

För ungdomar som är för stora för Optimist eller Zoom8 och vill ha snabbare segling med mer adrenalin finns olika alternativ beroende på var i landet man bor och hur mycket man vill satsa. Här presenteras 4 klasser, men det finns fler aktiva katamaranklasser i Sverige:

Spitfire

En introduktionsklass till katamaransegling med fokus på att lära sig hantera en katamaran. Klassen är ett intressant alternativ för killar och tjejer från 12 år då den går att hantera och räta upp även om man inte väger så mycket.

  • Längd / Bredd:      16 fot (5m)
  • Vikt:                        135 kg
  • Mast:                      8,5 m
  • Segelyta:                15,5 kvm stor / 4,5 kvm fock / 19 kvm gennaker

Klassen startade på Lidingö efter ett utvärdering av ett par olika katamaranmodeller. Idag finns Spitfire på tre klubbar i Storstockholm, Lidingö JS, Kvarnvikens SS och Solna SS. Det är en entypsklass som har funnits sedan 2001. Begagnade båtar finns att få tag ifrån ca 30 000kr och uppåt och Lidingö JS äger 4 båtar som ungdomarna där förfogar till träning och tävling. Spitfire är lätt att transportera och bogsera vilket underlättar gemensamma aktiviteter i Stockholmsregionen.

Spitfire är en av RYAs rekommenderade ungdomsklasser och det är en stor klass i England där också de flesta Spitfire finns. 2017 deltog Max Tjärnsved och Gustav Jakobsson de Engelska öppna mästerskapen med lånad båt och de vann  vilket säger något om nivån på de svenska ungdomarna. Läs verksamhetsberättelsen från 2017 här och redogörelse från Stockholm Youth raid här.

F18

Lämplig för killar och tjejer ifrån 16-årsåldern med en besättningsvikt från 130 kg. Idealvikt är 150 kg per team.

  • Längd:                    18 fot (5,5 m)
  • Vikt:                        180 kg riggad och klar
  • Mast:                      9 m
  • Segelyta:                17 kvm stor / 4 kvm fock / 21 kvm gennaker

Om F18:
Klassen är stor i Sverige och Europa samt i Australien och Nordamerika och har SM, NM och VM varje år. I klassen samsas amatörer med proffs och de år som VM går i Europa samsas ungefär 150 team på startlinjen.

Aktiva besättningar finns främst på KSSS och Lidingö JS, Luleå SS och i Göteborg samt Malmö.
Det finns ett stort antal F18 i Sverige och begagnade båtar finns från 30 000 kr. En ny F18 kostar ca 200 000 kr med all utrustning och tillbehör.

Speciellt i Stockholmsområdet finns många F18 och för ungdomar som ännu inte bestämt sig för att köpa en egen F18 har det de senaste åren gått att låna en F18, tex genom Magnus Olssons minnesfond som verkar för att ge unga seglare en bra chans att utvecklas.

Världens mest kända och ikoniska F18-raid (långdistansrace med navigering och övernattningar) finns i Sverige: Stockholm Archipelago Raid. 2017 fick SAR status som VM i långdistanskappsegling med F18 och 2018 var 11 nationaliteter på plats för att uppleva den unika kappseglingen. Två av dessa var under 20 år; Jai Tooley (17) och Lucy Nissen (18) AUS och Max Rehman Linder (18) och Nicke Forhaug (17) SWE.

Nacra 15

Nacra 17