Jämnt och spännande när F18-SM avgjordes

Det blev totalt nio seglingar när SM för F18 avgjordes på Baggensfjärden i helgen. Ändå avgjordes allt på den sista.

29526045171

– Efter första dagen hade vi gett upp tanken på att vinna, men när vi hade fyra spikar på rad inför sista seglingen så kändes det ändå som vi hade ett finger på guldet, säger vinnaren Leff Dahl. Tillsammans med sin besättningsman Roger Bodén stod han för en stor upphämtning. Efter första dagens seglingar var Ida Svensson och Tomas Vestergren, KSSS, i en säker ledning efter att ha vunnit samtliga fyra seglingar.

– Det är svårt att ta igen ett sådant försprång de hade på bara fem seglingarna, men när vi kom till start i morse, så var det helt andra förutsättningar. I dag var vindarna betydligt hårdare, och det passar oss mycket bättre, min båtkompis kallas ju för ”HårdvindsRoger”, och det visade ju sig stämma bra, säger en mycket nöjd Leff Dahl. Inför den sista seglingen hade de två huvudkonkurrenterna exakt samma poäng. Nu vann Dahl/Bodén även den sista seglingen, och Svensson/Vestergren var fyra.

Men Leff Dahl är noga med att påtala att han egentligen hade önskat vinna på ett lite annat sätt än vad han gjorde på sista seglingen.

-Ida och Tomas skörade sitt storsegel i åttonde seglingen, och det gjorde att de var sena till start (ca 30 sek red. Anm.) i den helt avgörande seglingen. Det gav ju oss en fördel, och det känns lite tråkigt att det inte helt fick avgöras på banan, säger Leff Dahl, som generöst därför säger:

-Vi var egentligen två vinnare, så ser jag det.

Annars flöt tävlingen som planerat. Även om banan fick flyttas – och flyttas tillbaka under lördagen.

– Typiskt Baggensväder, helt enkelt. Men vi hade två bra dagar, men två helt olika ansikten, så bättre kan det väl knappast vara, säger Tim Shuwalow, tävlingsledare.

Trea i SM F18 blev Lars Linder/Erik Brunnberg, KSSS, som var jämt med i topp sex i samtliga seglingar som de räknade.

Se även Internationella F18-förbundets artikel.

Samtidigt med SM för F18 arrangerades en regatta för Moth-jollar och där segrade Emma Grävare före Emil Järudd.

KSSS stod som arrangör för denna fina regatta och har också skrivit texten. Stort tack från alla F18-seglare.