Ny generation F18-seglare dominerade i Stockholm Archipelago Raid

os1c5163

Det blev KSSS-teamet Rasmus Rosengren/Tomas Westergren som tog totalsegern i årets Stockholm Archipelago Raid som avgjordes i helgen (25-28/8) i fantastiska förhållanden, med varmt soligt väder och gott om vind – t.o.m. mer än önskat på lördagen.

Start och mål var, som de senaste åren, på KSSS i Saltsjöbaden och man seglade två race per dag då 3-6 check points skulle passeras på rätt sida. Tävlingen är lika mycket äventyr, natur som tight racing med kamp om varje placering. Seglingen blev fantastisk med fina förhållande alla dagar, förutom på lördagen då race inte kunde genomföras p.g.a. för mycket vind (10-15 m/s).

os1c5395

Seglare av världsklass kommer år efter år för att vara med. I år var regerande världsmästaren från Nederländerna, Gunnar och Lisa Larsen-Westerhof (årets vinnare av Texel runt), samt Elke Delnooz/Jeroen van Leewen (trea på EM i Brest) favoriter. Mest långväga var team från USA (San Diego) samt Sydafrika. Andra team kom från Storbritannien, Tyskland, Holland. KSSS hade tolv båtar på startlinjen av totalt 25 startande och åtta seglare var kvinnor. Det är rekord i detta väldigt fysiskt krävande race.

Efter sex genomförda race av planerade åtta stod de två yngsta teamen på pallen. I totalklassen segrade Rasmus Rosengren/Tomas Westergren (KSSS) tämligen enkelt före Leff Dahl/Roger Bodén (KSSS) och Gunnar och Lisa (NED). Fredrik Karlsson/Niklas Nordblom (KSSS) låg trea inför sista racet och förlorade snöpligt pallplatsen till Gunnar och Lisa på mållinjen. I mixed/dam-klassen segrade Gunnar och Lisa följda av Elke och Jeroen. På en hedrande tredjeplats kom Ida Svensson/Therese Antman (KSSS).

os1c8112

Ida och Rasmus som seglar Nacra 17 ihop är 40 år tillsammans och både Tessan och Tomas är under 30. Därmed kan man tala om ett verkligt generationsskifte i F18-klassen som länge har dominerats av äldre, mest manliga seglare. Att så många kvinnliga seglare deltog i år och att medelåldern nu sjunker i klassen kan nog åtminstone delvis förklaras av att Nacra 17 blivit OS-klass samt det stora intresset bland yngre seglare för katamaraner i tex Americas Cup och World Match Racing Tour. Nästa år får dessutom Stockholm Archipelago Raid World Cup-status och några veckor tidigare avgörs F18-VM i Danmark. Det blir ett spännande år för våra F18-seglare på KSSS och i Sverige.

Länkar:

Stockholm Archipelago Raid hemsida.

Hemsida på Facebook.

Artikel i Cat sailing news.

Dogme style documentaries 
In the press 
German article (coming soon)
Pictures
Day 1